Elkezdődött a VIBE: százezer fesztiválozót várnak a Maros partjára

Szerdán, a nulladik nappal kezdetét vette Erdély legnagyobb magyar fesztiválja, a VIBE: a szervezők és a rendezvényt befogadó házigazdák, csütörtökön, az első hivatalos fesztiválnapon tartották meg hagyományosnak mondható sajtótájékoztatójukat. Idén százezer résztvevőre számítanak, ami a jegyértékesítések eredményei alapján nagy valószínűséggel meg is lesz, ezzel pedig a VIBE Fesztivál besorol az európai nagy fesztiválok kategóriájába.

Rés Konrád-Gergely, a VIBE Fesztivál igazgatója az idei kiadás legnagyobb fejleményeként kiemelte: kétszeresére nőttek, ami mind a fellépők és a résztvevők számában, mind helyszínileg, illetve az infrastruktúrában visszaköszön. Az európai nagyfesztiválok fő fellépőit sikerült elhozni idén Marosvásárhelyre az év legnagyobb bulijára. Mindez a diákszervezetekkel való szoros együttműködésben valósulhatott meg.

A növekedés szemmel látható nagyságrendjét emelte ki felszólalásában Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke is, aki szerint Erdély legfontosabb fesztiválja lett a VIBE. Fontos pillanat ez Maros megye és Marosvásárhely életében, hiszen a régió megmutathatja kulturális és turisztikai értékeit a környező településekről, megyékből, sőt országokból érkezőknek.

Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódott Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is: szerinte a VIBE a legjobb helyen van Marosvásárhelyen. A város Erdély szíve, nemcsak elhelyezkedése miatt, hanem logisztikai értelemben is – hajón kívül gyakorlatilag bármivel meg lehet könnyedén közelíteni. A VIBE megtestesíti azt, amire Marosvásárhely is aspirál, éspedig hogy egy igazi vibráló város legyen a gazdasági és a kulturális élet területén is.

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere három előnyt emelt ki, ami a VIBE Fesztivál létjogosultságát támasztja alá. Egyrészt fontos, hogy a fiatalok itthon fesztiváloznak, közösséget építenek, baráti kapcsolatokat alakítanak ki, másrészt szellemi táplálékot is kapnak. A fesztivál harmadik legfontosabb előnye anyagiakban mérhető: egyes üzletek annyit árulnak néhány nap alatt, mint máskor egy egész hónapban. Ez a pénz jelentősen hozzájárul Marosszentgyörgy gazdaságához. A polgármester biztosította a fiatalokat, hogy azt szeretné, tizenöt év múlva is itt szervezzék meg a VIBE Fesztivált.

A diákszövetségek nevében Andacs Zsolt Levente, az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke és Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke szólalt fel a sajtótájékoztatón, kiemelve, hogy mindkét szervezet a kezdetek óta megkerülhetetlen szerepet vállal a szervezésben.

Legfőbb üzenetük: megéri itthon maradni, itthon tanulni, ehhez pedig a VIBE, elsősorban a KOLI révén biztosítja a platformot, miközben tapasztalatcserére ad lehetőséget, nyomatékosította az OMDSZ elnöke. A KMDSZ vezetője a több száz önkéntes koordinálásának munkájára tért ki, annak a meggyőződésnek hangot adva, hogy generációról generációra egyre erősebb, elszántabb csapat áll össze. Ha rajtuk múlik, tizenöt év múlva is lesz VIBE Fesztivál.

Hirdessen INGYEN a Heti Hírmondó hetilapban!  

Ingyenes hirdetésfeladás