Sok(k)ba fájó iskolakezdés: mélyebben zsebbe kell nyúlniuk a szülőknek

Az élet minden területén tapasztalható drágulás az iskolai felszereléseket, tanszereket is érintette. Van, ami 15-20, akár 30 százalékkal is többe kerül, mint tavaly. Az biztos, hogy ha betérünk egy papír-írószerboltba egy iskolakezdésre szükséges listával a kezünkben, nehezen távozunk száz lej alatti vásárlással. Inkább 200-250 lejt költ egy átlag vásárló, s akkor még nem vette meg a sokszor legnagyobb kiadásnak tekintett iskolatáskát.

A székelyföldi boltokban járva azt tapasztaltuk, hogy nem sietik el a tanszerek megvásárlását a szülők, ugyanis a legtöbb pedagógus az iskolakezdés után egyeztet arról, hogy mire lesz szükségük a gyermekeknek. A papír-írószerboltokban azonban ezt tartják az éves rohamnak, az iskolakezdés előtti, valamint az utána következő másfél-két hetet. Az iskolakezdéshez időzítve ezt a témát jártuk körbe a Heti Hírmondó szeptember 8–14-ei számában.

Ne feledjék, a cikk teljes terjedelmében és a maga aktualitásában a nyomtatott hetilapban volt olvasható, ráadásul az igazi újságolvasás élményébe csomagolva!
A Heti Hírmondó Székelyföld-szerte több mint ötszáz üzletben vásárolható meg, vagy megrendelhető honlapunkon is, ebben az esetben péntekenként házhoz visszük az újságot.

A cikkből többek között kiderül: a boltok tele szebbnél szebb iskolatáskákkal, tolltartókkal, színes füzetekkel, ceruzákkal, de a vásárlók egy héttel az iskolakezdés előtt mégsem verték még le a bejárati ajtót. Az egyik eladó érdeklődésünkre azt mondta, egy hét alatt három iskolatáskát adott el, ami nagyon kevés ahhoz képest, hogy itt az iskolakezdés. Igaz, ismeri el, nem olcsó kategóriát árulnak. Az üzletben 140 lejtől kezdődnek az iskolatáskák, de 300-400 lejért is lehet kapni, a legdrágább iskolatáska 685 lejbe kerül, igaz, ez már egy felszerelt táska, hozzá illő tornazsákkal, tolltartóval. A tolltartók is széles skálán mozognak, 21 lejért lehet kapni egyszerű cipzáras, mutatós darabot, a felszereltek már többe kerülnek, de 50 lejért már lehet kapni teljesen berendezett tolltartót is, a háromszintes darabok kerülnek a legtöbbe, 135 lejbe, de a legdrágábbért 170 lejt is elkérnek. Széles árskálán mozognak még a füzetek is: egy írásfüzet kerülhet 1 lejbe, de 3, 5 vagy akár 8 lejbe is. A 100 lapos füzetek, az A4-es füzetek már többet kóstálnak, de a füzetek királya a spirálos: 21 vagy 26 lejt is elkérhetnek egyetlen darabért.

A füzetek mellett az írószerek ára is változó, a grafitceruza darabja kerülhet 1 lejbe, de 3,50 lejbe is, egy csomag 12 darabos színes ceruzáért fizethetünk 7 lejt, de minőségtől, vastagságtól és mennyiségtől függően ennek sokszorosát is fizethetjük, például 87 lejért is árulnak egy 12 darabos szettet. Töltőtollat találunk 13 lejért, de 40, 50, 80 lejért is. A vízfesték kerülhet 8 lejbe, de akár 20-30 lejbe is, ahogy egy hegyező vagy radír is lehet pár lejes vagy pár tíz lejes is. Az eladó elismeri, a nagyobb bevásárlóközpontokban akár fele áron is meg lehet találni a füzeteket, írószereket, mint a könyvesboltban. Sokan éppen ezért szétnéznek, és csak kevesen vásárolnak.

Sok kicsi sokra megy

Fazakas Elemér, az egyik marosvásárhelyi játék- és papír-írószerbolt tulajdonosa azt mondja, érzik az árváltozást az iskolai tanfelszereléseken is, mint mindenen az élet területén. „Olyan 15 és 30 százalék közötti drágulást tapasztalunk, ami nem sok ahhoz képest, hogy más termékek, élelmiszerek vagy bármi más harminc és száz százalék között drágult. A füzet az jobban drágult, hisz a papírtermékek akár 40 százalékkal is többe kerülhetnek, de van olyan termék, ami meg egyáltalán nem kerül többe, mint tavaly, úgyhogy összeadva nem olyan nagy az áremelkedés” – magyarázta az üzletvezető.

Mennyi az annyi?

A székelyudvarhelyi Péter Erika megkapta a második osztályos lányának a listát, s ránézésre egyáltalán nem sokallta: négy írásfüzet, egy-egy pedig a matematika- és zene órákra, illetve üzenőnek, s fel kell tölteni a kézimunka-rajz dobozt. Emellett új grafitceruzákat, egy új színesceruza-szettet vett, rajztömböt, vízfestéket, a pénztárnál a végösszeg így is 125 lej lett. „Úgy tűnt, nem vettem sok mindent, mindenből a közepes minőséget igyekeztem kiválasztani. A legnagyobb tétel a színes ceruza volt, a tanítónő még ragaszkodik a vastag típushoz, amiből kevesebb van, és többe kerül: 40 lej 50 bani volt a 12 darabos szett – de azt mondják, még ezzel tudnak szépen dolgozni a kicsi kezek” – sorolja tapasztalatait az édesanya, aki idén nem kellett új iskolatáskát vagy tolltartót vegyen, mert amit tavaly vettek, az most is megfelel. Úgy gondolja, ha szükség is lesz új darabra, azt év közben is meg lehet venni, nem kell feltétlenül iskolakezdéshez kötni, amikor amúgy is több a kiadás. A tanszerek mellett munkafüzeteket is év elején kell megvásárolni, 120 lej volt a múlt évben, most is számít legalább egy annyira, de új tornacipőbe is kellett fektetni, a másikat ugyanis már kinőtte a lánya. Ilyenkor szokott arra gondolni, hogy neki ugyan csak egy iskolaköteles gyereke van, de vajon mennyit költhet az, akinek kettő-három is van?

Amibe érdemes befektetni, és amibe muszáj

lyen például a marosvásárhelyi Hajnal Csilla, aki egy ovis és két kisiskolás gyereket nevel. Táskára, tolltartóra nem költ idén, mert most mindenkinek van mindene, a fiának például még nulladik osztályban vettek egy minőségi iskolatáskát, és most negyedik osztályba megy vele. „Az iskolatáska nem kicsi költség, viszont abból érdemes egy olyat vásárolni, ami kitart évekig. Én azt mondom, hogy

az iskolatáskára ne sajnáljuk a pénzt. Mert hogyha egy olyat veszel, amit le kell cserélni évente vagy félévente, mert mondjuk elszakad a pántja, a cipzárja, bármije, akkor az sokkal többe kerül összeszámolva, mintha az elején veszel egy picit drágábbat.

A fiam ötödik éve fogja hordani az iskolatáskáját, és teljesen újszerű” – mutat rá az édesanya. Hozzáteszi, új táskát, úgy tolltartót vagy új ceruzákat sem vesznek minden évben. A füzetekre költenek, abból sem vesznek egész évre való adagot, hanem ami most kell, az első pár. „De azért elmegyünk a gyerekekkel utolsó napokban egy ilyen rituálészerű vásárlásra, hogy ők is érezzék, hogy kezdődik a tanév, és kiválaszthatnak valamit maguknak, amit megkívánnak. Aztán majd ami tényleg szükséges, azt én vásárolom meg első héten, amikor megkapjuk a listát” – mondja az édesanya, aki pár száz lejnyi kiadásra számít azért. „Mivel a gyerekeim olyan iskolába járnak, ahol egyenruha van, néha kell új egyenruhát is csináltatni nekik, azt nem évente, de néha igen, és fehér pólókat kell bevásárolni az egyenruha alá. Na, azt viszont minden évben bevásárolunk így tanévkezdés előtt. Hosszú ujjúakat, rövid ujjúakat, többet is, mert azt ki is növik, el is kopnak, úgyhogy abba tényleg kell fektetni.”

Pénztárcabarát is a környezettudatosság

Csizmadi Csilla marosvásárhelyi tanítónő azt tapasztalja, hogy

ezekben a napokban el lehet költeni a világ összes pénzét is, ha egy szülő épp mindent meg akar venni a gyerekének.

Ő el szokta mondani, hogy milyen füzetekre, írószerekre van szükség, s közben környezettudatosságra és gazdaságosságra is igyekszik szoktatni a gyereket, így pókemberes könyvborító helyett például megtanulják, hogyan lehet csomagolópapírból könyvborítót készíteni, vagy folytatják a füzetet, ha nem telt be a múlt tanév végén.

„Költségben igazából nem a füzetek jelentik a legnagyobb befektetést, hanem az olyasmik, mint a vízfesték, a gyurma, a filctollak, az ecsetek, a kemény, nagyon jó minőségű rajztömbök, rajzlapok is többe kerülnek. Legnagyobb befektetés a táska és a tolltartó, mégis ahogy telik-múlik az esztendő, akkor megjelenik egy-egy gyereknél egy második tolltartó, mert megkedveli a gyerek azt a henger alakút, aztán lecseréli, aztán visszatér a másikra. Vannak ilyenek, egymást is befolyásolják, hogy milyent kérjenek és mennyit, mert most ez a divat” – mondja a pedagógus, aki azonban azt tapasztalja, hogy ha a tanítónő a környezetvédő címkét föltűzi az osztályra, és annak szellemében tanít, akkor az jó befolyással van a gyerekre is. Akkor

lehet arra biztatni a gyereket, hogy környezetvédő módon vásároljunk tanszereket, ne pazaroljunk, nem kell elhajítani azt a füzetet, ami tavaly még nem telt be, és igen, nem kell mindig mindent lecserélni, csak azért, mert megjelent egy másik.

Ezzel a szellemiséggel a környezet is jól jár és a szülő is, akinek mégis kevesebbet kell valamivel költenie egy amúgy is nagy kiadásnak számító tanévkezdésen.

Hirdessen INGYEN a Heti Hírmondó hetilapban!  

Ingyenes hirdetésfeladás