Nem érdemes elbagatellizálni a lábproblémákat

Lábaink egészségére sokszor nem fordítunk akkora figyelmet, mint amit megérdemelnének. Rejtegetjük, házi gyógymódokkal, vény nélkül kapható szerekkel próbáljuk orvosolni, a legtöbbször hatástalanul. Nagyon sokan szenvednek akár évekig is benőtt körmöktől, tyúkszemtől, bőrkeményedéstől vagy éppen körömgombától, holott ezekre van megoldás. Megelőzésről, kezelésről és következményekről beszélgettünk Kedei Delinke székelyudvarhelyi lábápolóval, aki szerint érdemes minél előbb szakemberhez fordulni, mert a legtöbb lábprobléma nem oldódik meg otthon, a négy fal között.

– Hogy látod, milyen mértéket öltenek a lábproblémák szűk környezetünkben?
– Nagyobb mértéket, mint gondolnánk. Sajnos a legtöbben csak akkor fordulnak lábápolóhoz, amikor már maguk sem hiszik, hogy ismét szép és egészségesek lehetnek a lábaik. Sokan akár évtizedekig kezelgetik házilag, ami természetesen eredménytelen. Sokszor a szégyenérzet vagy a tudatlanság a felelős, amiért a sok éven át elhanyagolt lábproblémák csak későre kerülnek lábápolóhoz. Semmi szégyenérzet nem kell, hogy legyen, hisz a gyógyulás a cél, és ennek érdekében mindent félre kell tenni. Sajnos a lábainkra nem fordítunk elég figyelmet, holott az egyik legfontosabb testrészünk, ők cipelik a terhet a nap 16 órájában, és bizony igénylik a törődést.

– Tehát azt mondod, hogy az otthoni kezelés nem sokat ér?
– A gyógypedikűrös munkája és az otthoni, napi lokális kezelés kéz a kézben jár, egyik sem hatásos a másik nélkül. A lábproblémákkal nem ajánlatos otthon, házilag foglalkozni, főként azért nem, mert hatástalan, mellesleg nem veszélytelen. A legcélravezetőbb és leghatékonyabb, ha időben fordulunk gyógypedikűröshöz.

– Ha már a gyógypedikűrt említetted, mi a különbség a sima pedikűr és a gyógypedikűr között?
– Rengeteg ember úgy gondolja, hogy a pedikűr csak esztétikai lábkozmetikázásból áll. Persze van egy ilyen szegmense is a szakmának, azt viszont tudni kell, hogy míg az esztétikai pedikűr a láb kozmetikázásával, szépségápolásával, addig a gyógypedikűr a lábproblémákkal foglalkozik. Minden gyógypedikűrös pedikűrös is, viszont nem minden pedikűrös gyógypedikűrös.

– Milyen lábproblémák tartoznak a gyógypedikűr hatáskörébe?
– A gyógypedikűr híd a lábgyógyászat és a körömápolás között, ide tartozik a gombával fertőzött, benőtt vagy benövésre hajlamos köröm, a körömszabályozás, a sérült, deformálódott vagy hiányos köröm korrekciója, igény esetén körömprotézis építése. Ezenkívül foglalkozunk még például mély, fájdalmas sarokrepedéssel vagy hiperkeratózis kezelésével, diabéteszes lábak és tyúkszem kezelésével.

– Melyek a leggyakoribb problémák, amelyekkel hozzád fordulnak?
– Tízből kilenc ember küzd valamilyen lábproblémával. A leggyakoribb a benőtt vagy benövésre hajlamos köröm, ez sok esetben sarjszövet/vadhús képződménnyel jár. Gyulladásoknál jellemző, ahol van irritációt okozó rész, például köröm vagy idegen anyag, fizikai szennyeződés. A benövésre hajlamos körmöt körömszabályzóval lehet korrigálni és kordában tartani. Ha gyulladt, akkor a gyulladás megszüntetése az elsődleges, a benőtt körömsarok eltávolítása, majd jöhet a szabályzó. Többféle körömszabályzó-módszer létezik, kicsit hasonlít a fogszabályzáshoz. A sérült vagy deformálódott körmöket körömprotézissel lehet kozmetikázni, ami esztétikus, és sok nőnek nyújt megoldást például a strandszezonra.

– A tyúkszemek kezelésére is van megoldás?
– Igen. A tyúkszem kialakulását elsősorban a szoros, kényelmetlen cipők okozzák. A tyúkszem belső része egy befelé, a csont irányába nyúló, kemény, tüskeszerű szarucsap, ami gyakran okoz fájdalmat, hiszen a tyúkszem tüskéje minden lépésnél a húsba fúródik, és nyomja a csontot. Elsőként a tehermentesítéssel kell foglalkozni, hogy ugyanazon a helyen ne alakulhasson ki ismét tyúkszem, és bármennyire is csinosak a magassarkú, szűk cipők, akinek tyúkszeme van, semmiképp sem előnyös.

– Ha jól tudom, a körömgomba is soknak megkeseríti az életét.
– Így van. A körömgomba egy fertőző betegség, mely emberről emberre terjed, de ugyanakkor egy körömsérülés következtében is kialakulhat bárkinél, bármikor. Ez rendszeres tisztítással és otthoni lokális kezeléssel 9-12 hónap alatt teljesen kikezelhető, ám elengedhetetlen a cipők rendszeres fertőtlenítése is.

– Említetted, hogy a sarokrepedés is a gyógypedikűrhöz tartozik.
– A mély, fájdalmas sarokrepedés sokaknak elsőszámú problémája, és itt sajnos nem csak esztétikai problémáról beszélünk. A háttérben állhat a nem elegendő folyadékbevitel, vagyis a dehidratáltság, a rendszeresen túl forró vízzel történő fürdés/zuhanyzás, vagy éppen a cukorbetegség. A diabétesz sajnos korunk egyik leggyakoribb népbetegsége, éppen ezért nem lehet úgy kezelni, mint az átlagos eseteket. Ebben az esetben a dolgunk idejében felismerni a problémát és a megfelelő orvoshoz irányítani a beteget. A hozzánk járó cukorbetegek többsége félévente-évente jár diabétesz szakrendelésre, mi, pedikűrösök általában havonta találkozunk velük. Emiatt van lehetőségünk arra, hogy a megfelelő diagnosztikai eszközök segítségével felhívjuk vendégeink figyelmét a kezdődő neuropátiás elváltozásokra, ha a diagnosztika nem jó eredményeket mutat. Ilyen esetben javasoljuk a kedves vendégnek, hogy minél előbb keresse fel kezelő orvosát, így megelőzhető a további állapotromlás.

– A hétköznapokban melyek azok az óvintézkedések, amelyekkel a lábproblémák előfordulását a minimálisra tudjuk csökkenteni? Vagy egyáltalán ezeket valamilyen szintű odafigyeléssel meg lehet előzni?
– A hétköznapokban ajánlott több figyelmet fordítani a megelőzésre, vagy a már kialakult problémát minél hamarabb kezelni. A tyúkszemnél a tehermentesítés az elsődleges, a körömgombánál bizonyos prevenciós szereket lehet használni, vagy ha már megszereztük, arra kell összpontosítani, hogy mihamarabb szabaduljunk meg tőle. A benőtt körmöket körömszabályzóval lehet csodálatosan kordában tartani, használata során megszűnik a fájdalom és a gyulladás.

– Milyen következményekkel járhat az, ha nem fordulunk szakemberhez például egy körömgomba esetén?
Az elhanyagolt körömgomba egyrészt súlyos károsodást okozhat a körömlemezen vagy a körömágyon, másrészt a nem kezelt fertőzés könnyen elterjedhet, és bakteriális fertőzéseket is okozhat. Éppen ezért fontos, hogy időben felismerjük a körömgomba tüneteit, ezzel megelőzve a további egészségügyi problémákat.

– Egy benőtt körmöt vagy tyúkszemet is ennyire komolyan kell venni?
– Benőtt körömről akkor beszélünk, amikor az ujj körme a körülötte lévő puha szövetbe belenő, duzzanatot, gyulladást, fájdalmat okoz. A kezeletlenül maradt, benőtt köröm felülfertőződhet, és a kialakuló gyulladás akár komoly csonthártyagyulladáshoz is vezethet a lábujjban. A szövődmények különösen komolyak lehetnek azoknál, akik cukorbetegségben szenvednek, vagy egyéb okok miatt rossz a keringés a lábukban. Náluk sokkal rosszabb a sebgyógyulás hatékonysága, a probléma akár a szövetelhalásig is fokozódhat. A tyúkszem is banális problémának tűnik, de ha elhanyagolják, nemcsak kellemetlen lehet, hanem nagyobb bajt is okozhat. Ezért vegyük komolyan, és gondoskodjunk a megelőzéséről, illetve, ha már kialakult, mielőbb szabaduljunk meg tőle. Félni semmiképp sem kell a tyúkszemtől, de bizonyos esetekben valóban veszélyes lehet. Ha az immunrendszer nem működik megfelelően, begennyesedhet és elfertőződhet, a gennyesedés számos további egészségügyi probléma kiváltója lehet. A gyulladásos állapot megterheli a szívet, károsíthatja a belső szerveket.

– Egy-egy súlyosabb lábprobléma esetén milyen az együttműködés az orvosok és a gyógypedikűrösök között?
– Dr. Rozsos István PhD-MBA sebész, érsebész szakorvos létrehozta a MEROVA végtagmentő applikációt (merovahealth.com), ami nagyon sok segítséget nyújt a betegeknek. Hála a MEROVA-nak, elindult az együttműködés a két szakma között. Orvosi részről dr. Rozsos István, pedikűrös részről az Excellence Hungary Podomed Centrum és oktatóközpont, Edina Bertalan Lábápoló Mestervizsga elnök és Szigeti István lábápoló, szakmai oktató személyében. A lábápolók közreműködésével hibátlanul tud működni a végtagmentés, a diagnosztika és a csapatmunka. Ha Magyarországon működőképes, itt miért ne lenne az? Itthon a kolozsvári Mihaela Ilea nemzetközi lábápoló-mester tréner (Podo I Academy by Mihaela Ilea) is ugyanezért a célért küzd, hogy minden téren legyen együttműködés az orvosok és a lábápolók közt, hisz közös erővel sok végtag megmentődne az amputációtól.

{P2}

Kedei Delinke

Bár jogból diplomázott, és a szakmában is kipróbálta magát, elég hamar rájött, hogy ez nem az ő útja. Egy véletlen folytán 2009-ben csöppent a körömszakmába Budapesten, azóta egyre csak gyűltek az oklevelek, és elkezdte foglalkoztatni a gyógypedikűr, a lábápolás. „Felemelő érzés amikor egy-egy láb meggyógyul, és a hálás tekintetekből tudom, hogy jó úton járok” – meséli. 2020-ban költözött haza Spanyolországból, 18 évet élt külföldön, ami a hasznára vált, hisz ezáltal a szakma külföldi nagyjaitól is tanulni tudott. Óriási példaképei Mihaela Ilea nemzetközi mesteroktató (Podo I Academy by Mihaela Ilea), Bertalan Edina Lábápoló Mester, aki a Speciális Lábápoló Mestervizsga Elnök, valamint Szigeti István lábápoló, körömbenövés specialista, oktató (Excellence Hungary). „Az tény, hogy a komplex lábápolásban és pedikűrösben akut szakemberhiány van, tehát hiányszakmáról beszélünk. Azt javaslom, hogy a világ tanuljon a legjobbaktól, így együtt sok olyan embernek tudunk segíteni, akiknek problémái vannak” – nyugtázza Kedei Delinke.

Először megjelent a Heti Hírmondó hetilap 2023. július 21–27-ei számában.

Hirdessen INGYEN a Heti Hírmondó hetilapban!  

Ingyenes hirdetésfeladás