Huszonötéves a SZÉK, egykori nevén a MÜTF: felelősségvállalás játékkal, tortával

Az aggasztó népszámlálási adatok tükrében minden olyan intézményre szükség van, amely a megmaradást szolgálja. A SZÉK-modell is ilyen – mondta el a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ 25 éves évfordulója kapcsán Szász Jenő, az intézményt fenntartó Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke. Egész évben ünneplik a kihelyezett anyaországi egyetemi szakokkal működő egyetemi központ évfordulóját – játékkal, öregdiák-találkozóval, szakmai és nyílt napokkal.

A MÜTF, azaz a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája a ma is töretlen népszerűségű kereskedelem-marketing szakkal indult 25 évvel ezelőtt Székelyudvarhelyen, és Erdély első nappali tagozatos, magyar nyelven működő intézménye volt.

Negyed évszázaddal és 2700 diákkal később egy másik néven négy alapképzésnek és két mesterképzésnek ad otthont. Ez a SZÉK, azaz a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ.

Tortát kell vágni, és ki kell lépni a hétköznapokból, mert ez ad erőt, hogy tovább lehessen lépni – mondta Ilyés Ferenc, az intézmény igazgatója. „2023-ban a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ, korábbi nevén a MÜTF – ahogy nagyon sokan ismerték, és ez a nevünk, azt látjuk, hogy továbbra is meg fog maradni – ünnepli működésének huszonötödik évét. És úgy gondoltuk, ezt egész évben ünnepeljük több tevékenységgel, rendezvénnyel” – hangsúlyozta Ilyés Ferenc. A 2023-as évet Székelyudvarhely önkormányzata a játék éveként hirdette meg. Számos kulturális rendezvényt idén a játék nevében szerveznek meg, és ehhez csatlakozik a SZÉK is, mondja az igazgató: „Mi vállalkozásoknak szervezünk játékos foglalkozásokat – ahogy felnőttnéven nevezzük, csapatépítőket. De nyárra tervezünk öregdiák-találkozót, ahová a több mint kétezer egykori diákunkat is elvárjuk. A hagyományos ballagási ünnepséget turbózzuk fel, amikor a negyed évszázados oktatási központ a következő 25 évre megfogalmazza a céljait, és ahhoz rendel stratégiát.”

A székelyföldi diákok jellemzően Brassót és Kolozsvárt választják egyetemi tanulmányaik helyszínéül, akik nem mennek egyből külföldre. A székelyudvarhelyi képzés népszerűsége a SZÉK-modell titkában rejlik – jelentette ki Szász Jenő, az intézményt fenntartó Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke. „Az a dolgunk, hogy olyan képzéseket hozzunk – az anyaországi egyetemekkel együttműködve –, amelyeket idehaza nem találnak meg a fiatalok.” Az itthon végzettek nagy része itthon is talál munkát – tette hozzá az elnök. Úgy véli, ez

ma azért is kap különleges hangsúlyt, mert a kollektív felelősségvállaláson múlik, hogy a rohamos népességfogyás tükrében – amelyet a friss, megdöbbenésre okot adó népszámlálási adatok is mutatnak – az erdélyi magyaroknak lesz-e jövőjük.

Minden magyar intézményre szükség van, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Szász Jenő, majd kifejtette, hogy a SZÉK az erdélyi magyarság megmaradásának is az egyik pillére kell legyen.

Az elmúlt huszonöt év

  • Egyetemi partnerintézmények: Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (ma Edutus Egyetem), Széchenyi István Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Pannon Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem.
  • 12+2 akkreditált felnőttképzés, 2 nyelvvizsgaközpont, 2 informatikai vizsgaközpont.
  • Jelenlegi képzések: kereskedelem és marketing, vidékfejlesztési agrármérnök, könnyűipari mérnök, ápolás és betegellátás, egészségügyi menedzser mesterképzés, marketing mesterképzés.

Hirdessen INGYEN a Heti Hírmondó hetilapban!  

Ingyenes hirdetésfeladás